Μεσογειακή Διαδρομή

Olive Oil harvest - Med diet - Pylos Messinia - Hotel Villas accommodation guide - Pylean Blue

Η παράδοση και η πείρα συμβαδίζουν στη Μεσσηνία. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τα κομμάτια της καθημερινότητας των Μεσσήνιων, να εμπλακούν με την πατροπαράδοτη μέθοδο της συγκομιδής της ελιάς και να ανακαλύψουν τον τρόπο παραγωγής του δικού τους ελαιολάδου.

Μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να μαζέψουν ελιές με τον προτεινόμενο τρόπο, απλώνοντας πανιά γύρω από τα δέντρα, να χτυπήσουν τα κλαδιά με μακριά ξύλα, ρίχνοντας τις ελιές στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης και της συμμετοχής τους, οι επισκέπτες μπορούν να μαθαίνουν πληροφορίες για τις τοπικές ποικιλίες ελαιολάδου, για τη δεντροφύτευση, καθώς και για διάφορα πράγματα που προκύπτουν μέχρι να γεμίσει ο σάκος.

Τοπικά Προϊόντα

Η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος, με καταπληκτικούς ελαιώνες και όχι μόνο. Ο Ευριπίδης ονόμαζε τη Μεσσηνία «τη γη της ευκαρπίας» και την ομορφιά της και τη γόνιμη γη της. Ο αγροτικός της τομέας παραμένει εξαιρετικά σημαντικός, με βασικά προϊόντα όπως τα σύκα, η σταφίδα, το αμπέλι (οίνος), τα καρπούζια, τα πορτοκάλια, η ελιά και το ελαιόλαδο.

Μεσσηνιακό Ελαιόλαδο

Olive Oil - Med diet - Pylos Messinia - Hotel Villas accommodation guide - Pylean Blue

Το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας – που ονομάστηκε «υγρός χρυσός» από τον Όμηρο – θεωρείται από τους λάτρεις του καλού φαγητού ως από τα καλύτερα στον κόσμο. Οι πιο γνωστές ποικιλίες ελιάς είναι η Κορωνέικη και η Καλαμών, η περίφημη επιτραπέζια ελιά. Στη Μεσσηνία λειτουργούν περίπου 250 ελαιοτριβεία, τα οποία παράγουν κατά μέσο όρο 50.000-55.000 τόνους ετησίως, το 95% των οποίων είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης.

Μεσσηνιακός Οίνος

Messinian Wine - Med diet - Pylos Hotel Villas accommodation guide - Pylean Blue

Το κρασί αποτελούσε πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσσηνιακής διατροφής, φέρνοντας τον άνθρωπο κοντά στην ένωσή του με τη φύση, ψυχή τε και σώματι. Ο τόπος στελεχώνεται από μικρούς ή μεγαλύτερους αμπελώνες, που ανήκουν σε ντόπιες οικογένειες οινοπαραγωγών. Κάποιοι διατηρούν τις πατροπαράδοτες μεθόδους σύνθλιψης, που είναι το πρώτο βήμα στην τέχνη της παραδοσιακή οινοποίησης. Από αυτούς τους αμπελώνες παράγεται και το φημισμένο βαλσαμικό ξύδι της Μεσσηνίας.

Σύκα

Greek figs - Pylos Messinia - Hotel Villas accommodation guide - Pylean Blue

Ένα μεσσηνιακό προϊόν υψηλής ποιότητας, που ευδοκιμεί και καλλιεργείται από την αρχαιότητα ακόμα, είναι τα πεντανόστιμα σύκα της περιοχής (φρέσκα ή ξερά), τα οποία πλέον αποτελούν ένα διεθνές έδεσμα. Τα σύκα καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή της Μεσσήνης, πολύ κοντά στην πόλη της Καλαμάτας

Μέλι και Παστέλι

Greek-Honey-Pasteli-Hotel Villas accommodation guide - Pylean Blue-Photo by mygreekdish.com

Η Μεσσηνία είναι μια περιοχή που παράγει άριστης ποιότητας μέλι. Το καλύτερο θεωρείται εκείνο του Ταϋγέτου, όπου η πλούσια χλωρίδα δίνει τη δυνατότητα στις μέλισσες να φτιάξουν ένα αρωματικό και πολύ γευστικό μέλι.

Το φημισμένο καλαματιανό παστέλι φτιάχνεται από δυο μόλις συστατικά: το υπέροχο μέλι της περιοχής και το σουσάμι. Υπάρχει περισσότερο ασβέστιο σε αυτήν την νόστιμη μπάρα, απ’ ότι στο γάλα, το τυρί ή σε ξηρούς καρπούς.